Nova Scotia duck tolling retriever

Om rasen

Tollaren är en kanadensisk vattenarbetande retriever med en specialitet som är helt unik - nämligen tolling. Tollaren utvecklades på Nova Scotia-halvön i början av 1800-talet för att ”tolla” (eller locka) och apportera sjöfågel. Den ”tollande” hunden springer, hoppar och leker längs stranden fullt synlig för andflocken. Ibland försvinner hunden utom synhåll för att, med hjälp av den gömda jägaren som kastar små pinnar eller bollar till hunden, snabbt dyka upp igen. Hundens lekfulla beteende väcker ändernas nyfikenhet och de luras att komma inom skotthåll. Tollaren sänds därefter ut för att apportera de skjutna fåglarna. Läs mer om tolling på tollarklubbens hemsida.  

För mig är det viktigt att en tollare är samarbetsvillig men också kan arbeta självständigt. Den ska kunna arbeta i alla väder och vara glad och trevlig tillsammans med människor och djur. Den ska vara livlig och smidig men samtidigt stark och robust. En Tollare får aldrig vara skygg, rädd eller aggressiv. Det är också viktig för mig att bara avla på friska hundar med god mentalitet, hög arbetsmoral och ett funktionellt yttre.

Tollaren ska vara vacker att se på och ha lagom mycket av sin vattenavvisande dubbelpäls. Täckhåret skall vara medellångt och mjukt, underullen mjukare och tät. Den skall vara en stark och skicklig simmare, en naturlig och säker apportör såväl på land som i vatten