Australian Shepherd

Om rasen

Aussien är en amerikansk brukshundsras som är framavlad för vallning och vakt, dess ursprung är inte helt känt. Man tror att namnet kan ha kommit av de får som importerades från Australien till Amerika.

För mig ska en Aussie vara en samarbetsvillig hund som också kan arbeta självständigt och framför orka en hel dag. Den ska tåla all slags väder och vind och den ska vara glad och trevlig med människor och hundar. En Aussie ska se det som en belöning att få jobba mer! Den ska vara livlig och smidig samtidigt stark och nästan outtröttlig. Den får aldrig vara skygg, rädd eller aggressiv.

En Aussie ska vara vacker att se på med lagom mycket päls och effektiva rörelser. Snabbhet och smidighet är självklarheter, Aussien ska kunna hoppa högt och långt och ändå hamna alldeles rätt med alla fyra tassar. Aussien ska utstråla energi och iver.
Den lär sig väldigt fort - både bra saker och dumheter!

För mig är det viktigt...

... att bara avla på friska hundar med god mentalitet, hög arbetsförmåga och ett vackert, funktionellt yttre!

En Aussie ska kunna vara med på de flesta av våra upptåg. De älskar att bada och simma, klättra i berg och skog, dra släde på vintern och klövja på sommaren. Det mesta är kul för en Aussie. Den tycker om att vara i människans tjänst och älskar att ha en uppgift att utföra.

Aussien är väldigt lojal med sin familj och om Aussien får lära sig att umgås med barn blir de ofta oskiljaktiga. En Aussie är ofta väldigt barnkär men det bör alltid finnas en vuxen i närheten, ett barn klarar inte av att ta hand om en Aussies behov på egen hand.